Paraziti kod riba

Započeo smuki, 17 Januar 2010, 19:07:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

orka

Teorija ima mnogo,a evo i moje  :cheesy: ,pre svega ovo sa pesom svakako nije tacno.,reka Sava je najbolji dokaz za to..,pesa ima i na 20cm dubine i na 20m..,hvatali smo ga bukvalno u najjacem toku na feeder na 40-50m od obale i dubini od 7-8m.,pes za pesom.,Sava je poplocana sa njim..,a upravo sada bas na takvom mestu na parce se uhvati i smudj od 300g i smudj od 2-2.5kg..,a pesa ce pojesti i mali i veliki smudj,tu nema zbora..,drugo,secirao sam dosta peseva i ni u jednom nisam nasao te crve..
Jednostavno,paraziti napadaju mlade jedinke,i zive u njima i razmnozavaju se odredjeno vreme,a onda kako ribe rastu,verovatno postaju otpornije i imaju jaci imuni sistem koji moze da se izbori sa njima..,nalazio sam recimo u stukama od 1kg dosta crva,ali vecina bude mrtva,pa vremenom nestanu jer vise nemogu da se razmnozavaju,pa tako stuka od 2kg nema vise ni jednog,ni mrtvog,a novi je ne napadaju jer je postala imuna i otporna na njih..
To je recimo kao kada se covek zarazi malim boginjama ili dobije zauske,pa kada ih odboluje i prelezi postaje imun na njih i vise nikada u zivotu ga taj virus ne napada..,mislim da se tako nesto dogadja i sa ribama... :ok:

Nebo

Pa ako je tako onda je to extra.  :rolleyes:
Gloce i prozirni smuđarci su puni crva pa nije lepo da se tako nafilovani trpaju u kese-čuvarke.
Ko jamu drugom kopa ne čini proleće

twister011

Orka, velicina parazita u govnetu kormorana, racicu, zatim pesu i na kraju, u grabljivicama nije ista. U pesu je mozda po neki jedva vidljiv. A bez obzira gde bio, krupnije ribe se sve manje hrane istim. Takodje, imunitet sa ovim parsitima nema nikakve veze.
probavni sistem je isti kod svih velicina. Jedino mozda deblji i jaci zidovi organa, te brzi i laksi prolaz kroz creva do izmeta.
U svakom slucaju, moze samo da se nagadja, nazalost bez ikakve koristi, posto se niko nikada zvanicno, ovim problemom nece baviti :thumbup:

orka

Istina je tamo negde..,u svakom slucaju u svemu losem uvek ima i nesto dobro,kaze izreka..Tako barem ove manje i nedorasle ribe zbog crva vecina "ljudskih" kormorana nece odnositi..,sto je dobro,a iz prakse i te manje ribe koje su pune crva su fino debele i u odlicnoj formi,sto ce reci da im isti ni malo ne smetaju..a rekao bih i da nemaju ama bas  nikakav uticaj na reprodukciju... :ok:

Zoran

U proteklih 15-tak dana krstario malo Dunavom, Tisom, kanalima DTD i opet Dunavom, i usput pecao smuđa i štuku na više lokacija. U više komada obe vrste, težine do 1kg, našao samo par komada kod smuđeva iz Tise. Kod onih iz Dunava, Belegiš, ni u jednom nije bilo crveta. Ni kanalske ni Dunavske štuke nisu imale ni po jednog. A baš sam pažljivo filetirao ribu.

lekar022

tako je i na savi. u saranu, babusci, deverici, stuki nisam pronasao ni jednog parazita, samo sam u jednoj bodorci pronasao dva komada. nadam se da ih nece ni biti....

Nesas



Ljudi jel neko imao ovo u smudju. Sta je ovo, hvala

djmisha77

Riblja Trihinela, ucaurila se u misic ribe. Da si uhvatio tu ribu pre nekoliko dana video bi crva,ovako vidis ucaurenog crva.
Pokusaj izvaditi jedno jajasce i raseci ga ziletom. Ako nije crvic onda je poodmakla faza i trebalo bi da nadjes jajasca.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

Stronix

Pa jel opasna ta riblja trihinela?

Послато са HUAWEI Y210-0100 користећи Тапаток 2

Koja je definicija pecaljke ?
Pecaljka je veza između dva soma!
Ps. i ja sam pecaroš!

juzba

tako isto sam i ja nedavno našao u jednom smuđu, nešto jesu ove nemetode, skroz male, al ima i nešto što nisam siguran šta je :no:
Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo! Bolje junački pobjeći, nego kukavički poginuti!
Ko izgubi dobitak, dobije gubitak! Bolje ispasti budala nego iz vlaka!
Bolje živjeti cijeli život bogat nego sedam dana u siromaštvu!

misoo83


Nesas

Bili su puni, nikada do sada nisam video toliki broj, oba sam bacio. Da  kao da su jaja .  :sad:

Košava

Na više mesta sam imao prilike videti jako loše prženog smudja, ali  na moju primedbu da je to potrebno  bolje pržiti  domacinima kao po pravilu proradi sujeta.  Kažu  "vole da je sočniji" :rolleyes:  Eto oni su "pravi majstori za prženje ribe", pa kako im sada dati primedbu, a pouzdano znam da su večiti početnici  kako u kulinarstvu tako i u pecanju. Najgore sto tako loše pripremljenu - neisprženu ribu jedu i deca. Ma dok ga lično ne ispržim  retko gde i da jedem ribu. Ne zato sto sam ja neki majstor za prženje, več zato što su neki apsolutni šarlatani po tom pitanju. Od davnina se govorilo da"ribu treba toliko pržiti dok joj oči ne po ispadaju, jer češ u protivnom toliko povračati dok ti oči ne poispadaju" (izvinjavam se na izrazu), ali ovde bez hirurga nema pomoći.  :huh: smiley033

alexdja

Da je jeo s usta ko sav normalan svet ne bi mu se ovo desilo, ali kad hoće čovek da jede s uši... :rolleyes:

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/497680/Besomucno-je-jeo-susi-A-onda-je-otisao-na-skener-i-vise-ga-NECE-PIPNUTI




Spojene poruke: 27 Septembar 2014, 01:23:16

Edit: Sad vidim da je @djmisha77 postavio link u temi smešni linkovi...  smiley033
       Nema više divljeg bučka. :no:

limovac74

Ko male paklare ...ili jesu  :huh:

Kad Sveti Ilija nebom sine grom na dnu reke Dunava probudi se som.
Na dnu reke Dunava kiseli se rovac a na obali stoji mokri ribolovac.
Som je snažno povukao ko kamion FAP i odneo ribolovcu i udicu i štap...

Teme sličnog naslova (10)