Feeder hrana i primama

Započeo Sax, 18 Mart 2010, 22:47:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

no names

Upravu si Orka...teme su toliko usko povezane da se za cas skoci sa jedne na drugu.Nekad svesno,nekad ne svesno....necemo vise  smiley033
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

djmisha77

Orka, osvrnuo bih se na tvoj prethodni post.
Ipak oni koji su poceli da sami prave svoju hranu su verovatno uvideli prednosti i nedostatke kupovne hrane. Isti ti, ili bar vecina njih obzirom na ovo iskustvo vec znaju solidno da odaberu lokaciju gde ce pecati, duzinu predveza i sl. Naravno da je mnogo jednostavnije i prakticnije kupiti kesu VDEa ali i u nju treba dodati jos sto raznih specija. Opet izadjemo na isto.
Nije ni doticni Marcel VDE mogao napraviti Catch od zvezvde padalice vec od zita,jecma,prosa... Razlika je sto Marcel zna tacan odnos a mi ne.
Meni se ribolov sastoji i od logisticke pripreme a ne samo na izvlacenje ribe. Najdraze mi je kad na "moj" katis zvekne deverika od kilo. Verujem da bi velika vecina nas radje pravila svoju hranu samo kada bi za to postojali uslovi, tipa supa,cardak,krunjac...
Da me ne shvatis pogresno...

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

mihabg

Najdraze mi je kad bacim kamenje sa sirom, stari hleb i keks...i unistim je na sta hoces

orka

Naravno da neću.. :cheesy:  Već rekoh,veliko je zadovoljstvo kada na nešto "svoje" uhvatimo ribu,tj to nešto se pokaže efikasno i upotrebljivo..Napravljen plovak,varalica,hranilica,a u ovom slučaju hrana..
Kupovna ili pravljena u kućnoj radinosti,pitanje je sad? Svako ima izbor..Neuporedivo je lakše kupiti gotovu i otići na pećanje..Za dobru i efikasnu "domaćicu" je potrebno puno prakse i iskustva..
Godine miksovanja,testiranja,oduzimanja i dodavanja.Ni malo jednostavno. :no:  S' druge strane vrsta hrane,odnosno njen sastav i odnos komponenti je samo jedna bitna karika u lancu koja utiče na količnu ulova i našu efikasnost,ali ne i najbitnija.U svakom slučaju bolje je u hranilici imati i običan hleb,nego je zabacivati praznu.. :smiley:

Oliverikus

Većinu činjenica koje ste naveli u prethodnim tekstovima (svi zajedno, pošto ja nisam učestvovao sa bilo kakvim pametnim predlozima niti činjenicama) sam odavno usvojio. Istina je i da se primama za fider pecanje prepliće sa primamljivanjem šarana. To je jednostavno srodna tema...
Stari lisci koji sa trskom, šakom prekrupe i ambarcem odvale ribu pored nas sa svim hi-tech i hi-end alatom, primamom i proizvodima su van konkurencije. Svaka čast njima, ali ne želim ni da pokušam na taj način da pecam. To je preterivanje u onu drugu stranu, tj za mene nešto što me uopšte ne privlači. Znam da može, ali... Znam ja da ulovim ribu i bez štapa i udice ako treba (pravi kurs preživljavanja u prirodi...), ali to je nešto što bih radio samo u krajnjoj nuždi.
Osnovni uslov za uspešan ribolov jeste da uopšte ima ribe. Ako je ima, dobro je da znamo koja vrsta je u pitanju. Ako znamo njene navike i staze kojima se kreće, tu negde dolazi do izražaja naše umeće kako je primamiti, zadržati na mestu i uloviti.
Sad tek stižem do teme... Pripremom hrane i primame odrađujemo onaj deo zadržavanja ribe na lokaciji - stazi na kojoj pecamo. Pošto povremeno pecam u društvu, gde svako od nas peca sa drugom primamom, a često i sa različitim mamcima, pratim koliko je ko uspešan. Dešava se da omanem totalno u odnosu na druge, ali retko. U stvari mnogo ređe nego pre nekoliko godina kada sam počeo da pecam fider štapom. Stalno dopunjujem ovo moje znanje, i volim da jeftino platim školu. Ovi vaši tekstovi su za mene velika škola iako nisam početnik. Neke stvari sam i sam koristio intuitivno, a kasnije čitam to isto u tuđim iskustvima i nadasve korisnim savetima. Ne nameravam da se profesionalno bavim pecanjem (mada bih uživao u testiranju pribora, pa i mamaca za neku firmu koja bi o sponzorisala  :rolleyes: ), pa sve što pročitam i smatram zanimljivim uglavnom probam više puta pre nego što usvojim i prihvatim za pravilo.
Nekad je najlakše kupiti dobru hranu (skupu) i otići na vodu. To mi se dešava kada nemam vremena za pripremu primame. Primamu za fider i ja volim da obogatim sitnim semenom lana, konoplje i šećerca, plus obavezni crvići. Sve ostalo su varijacije na temu, bar kod mene. A ta osnova je nešto što menjam proteklih 2-3 godine.
Kupovao sam prvo jeftine primame i shvatio da sam to mogao smešati i sam, još jeftinije. Nigde ne piše pravi sastav niti odnos - udeo ovog ili onog brašna - semena ili nečeg trećeg. Kukuruzna prekrupa, raž-ječam-drugo seme u raznim oblicima, brašno razno, malo arome i nekog otpadnog keksa ili prezle su osnove svih tih hrana. Neke od tih hrana čak u istom pakovanju ali sa različitim datumima "proizvodnje" se često razlikuju po karakteristikama, jer ima nečeg više i nečeg manje nego u drugoj kesi. I to košta 120 do 150 din. One skuplje su uglavnom istog sastava, sa minimalnim odstupanjima i zato su konstantnih karakteristika i opravdano veće cene.
Prošle godine sam kupovao u Metrou namirnice za kuću i naleteo na jeftinije kukuruzno brašno (Horeca, čini mi se), sojino brašno (Rumunija-zemlja porekla...), prezle i mleveni keks (bila neka akcija). Uz to sam nekoliko puta od poznanika dobio otpad iz proizvodnje integralnih štapića (neka zdrava hrana uopšte) po nekoliko kilograma. Između ostalog, tu ima pečenog kikirikija, suncokreta, badema, lešnika, semena bundeve, susama i ko zna čega sve još. Sve se to prži na palminom ulju. Kad smešam sve ovo što sam naveo, u različitim odnosima, pa kad mi zamiriše... i ja bih to jeo  :rolleyes:
Eto, to je trenutno osnova koju koristim u primamljivanju kada pecam na fider. Ove "integralce" sada čekam da dobijem (zadnje sam dobio jesenas...) da bih spremio jedno 5kg osnove za sledećih nekoliko pecanja. Samo na jednom pecanju sam imao totalni neuspeh sa ovom primamom. Ali mislim da je to vezano za neke druge uslove na vodi (niko tih dana nije ništa pecao).


Sax

Veoma interesantna tema... :rolleyes:

Ima toliko poslednjih postova sa kojima se u porpunosti slažem al da ne citiram redom sve (Od Brankovog "palamuđenja" sa čičom,do Mihinog sa sirom,Orkinog itd...)

Kada spremanje hrane spada u logistiku kao sto Misa kaze i u sveukupan dozivljaj to je pun pogodak za ljude koji imaju i vremena da se tome posvete i vremena da u vise navrata to isprobaju.Od proteina,svarljivosti,doziranja i svega drugog... I ja sam to prošao u jednom periodu i odustao isključivo iz ličnih razloga a ne zato što takvi postupci ne valjaju. Na primeru vučijeg feeder kupa ste videli kako sve moguće stvari koje možete zamisliti vezane za feeder tehniku padnu u vodu iz  nekih sasvim drugih razloga a ne iz razloga sistema,tipa hranilice,primame,udice itd itd pa stoga ja se lično vodim time da sagledam koliko mogu puta izaći na vodu,na koje stvari uvek obraćam pažnju a koje stvari sam totalno izbacio da bi učinak uloženog truda i rezultata bio sto više jednak. U mom slučaju,konkretan primer je sito a primera ima dosta svako od nas. Ja sito ne koristim a za sito nemam ni jednu zamerku,hrana je ujednačenija itd itd ali sam ja to jednostavno izbacio i to je to a probao sam i sito i još dosta dosta stvari....

Ad fines

Najbitnije je biti u pravo vreme na pravom mestu, a to znaju (ili ubodu) oni koji su stalno na vodi, i to najcesce istom potezu neke vode. Ili oni koji idu na dojavu prijatelja iz prethodne recenice. Poznavanje navika ribe u zavisnosti od vodostaja i temperature vode je od kljucnog znacaja. Posle toga ide tehnika, sistemi i mamci, i na kraju je ta famozna hrana. Ja nemam dovoljno iskustva i mislim da je tako, mada se neki kunu da sa odgovarajucom primamom mogu da pokrenu neaktivnu ribu...  mozda u nekim situacijama, ne znam. 

Ali iako tako mislim, volim da sam pravim hranu. To mi dodje kao neki ritual, uzivam u tome. Po 2-3 sata mogu da se igram, da mesam, mirisem, dodajem, pustam kroz sito. Nekada mi se cini da vise uzivam u tome nego u samom pecanju (da se ogradim, ako je lose vreme i ne radi riba  :smiley:).  A razlog zasto sam poceo to da radim, je taj sto mi se kupovne hrane nisu svidjale, tj nikada nisam bio siguran da su dobre za mesto gde pecam.  Uvek sam mislio da mi hrana nije dovoljno teska i da ima puno sitnih cestica.  VDE Formagio mi je bio relativno OK ali je bio skoro 300 dinara po kg, sto nije malo. I onda sam poceo da pravim sam i svidelo mi se to. Sa ekstrudiranim kukuruzom sam dobio tezinu koju sam hteo, peletici i ekstr. zitarice u boji su dali krupne cestice,  tu je i keks mleveni, semenke razne....    Mozda bi trebalo da vise koristim zemlju, da poslusam savet za melasu koji sam ovde dobio...  U svakom slucaju nastavicu u tom pravcu. Sigurno ima dosta mesta za napredak, pa polako, ucicu na greskama svojim.  Kupovnu cu da koristim jedino kada bas nemam vremena ili su mi ponestale komponente (kao sad recimo  :rolleyes:)

Sax

Tako je,slazem se u potpunosti. Pravljenje hrane predstavlja jedan lep ritual i kome vreme dozvoljava uvek je treba praviti. Em često ispadne i jeftinija i bolja em je uzitak velik. Mislim da sam jednom pisao ali evo ponoviću: Ko ima vremena i želju i mogućnost,neka proba na kanalu 4-5 dana zaredom da ide da hrani mesto.Svaki dan oko 1kg bungura-prekrupe neka pomesa sa blatom iz vode,napravi kugle i baci.Peti dan nek dodje da peca i nek javi rezultat. Ovo sam davno uradio na Jarčini u Progaru (da napomenem da ni tada nije bilo ribe kad dodjes redovno na pecanje kao ni sad) i peti dan sam imao primerke babuski kakve nikad do tad nisam upecao i dva kidanja (možda šarana a možda i ne,nebitno). Da sad mogu,isto bih probao i onda dosao feederima da bas proverim "recept"...

Ad fines

da si to radio na Savi (samo malo vise kuvanog ili mladog kukuruza) u odgovarajucem momentu (narocito kada je visi vodostaj u periodu jun-oktobar) i na odgovarajucem mestu, mogao si da imas i mnoge druge lepe primerke deverika, plotica, protfisa.... Secam se one godine kada su Dunav i Sava celo leto bili visoki, samo sam sipao po pune kante mladog kukuruza skidanog nozem sa klipa na jedan sprudic u samoj obali (okolo je bilo duboko). Bilo je svega i svacega na plovak, na kraju se smudj navukao pa smo samo njega pecali danima voblerima (a dobjali smo i protfisa i stuke)

ako posluzi vodostaj u junu, a moguce da hoce ako bude kisa u maju, mozemo da probamo recept, ja cu da naranim onako domacinski

Sax

Eto,ti si drugi a ima ih još koji su imali uspeha,u to ne sumnjam.Čak ste i do smuđa stigli,svaka čast.Ja kad ugrabim vreme u junu i ako se kockice sloze,eto viđamo se.

djmisha77

Juce odem do Farm komerca u Novom Sadu po neko zrnevlje. Mogu vam reci da su ozbiljno poskupeli. Cenovnik koji se nalazi na njihovom sajtu je zastareo i nije vazeci. Trazio sam od tete koja radi da mi ispise cene meni potrebnog zrnevlja. Sve se pakuje kako kaze na dzakove od 10kg,ne moze manje i ovo su cene za dzak od 10kg.


Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

Milan berkut

Pa koliko vidim samo je konoplja konkretno poskupela, bila 240 din/kg. I svo to zrnje su pakovali u džačiće po 3 i 5 kg. Pošto im je melasa?

djmisha77

Melasa je okruglo 1000 din kanta. Ona je poskupela za 250din po kanti.
Ajd bas kad budes isao vidi Milane da li se moze kupiti pakovanje od 3-5kg pa javi. Sve mi nekako deluje da ovu tetu mrzi da to porucuje na mala pakovanja.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

nslemi

Mišo jel imaju gotove hrane u toj prodavnici.? I gde se nalazi.?

Isa

U auto-sportu konoplja koliko sam video je 390 po kili, a ovde moras dzak da uzmes a 350 din/kg. Mnooogo!
Nevezano za ovo, sad videh prepisku od Saxa i Ad finesa. Isto to sam i ja radio na Jarcini kao klinja. Uvek isto mesto, kad me uhvati period od par dana da budem konstantan. Zamesam starog hleba ili brasna cisto da drzi i bungura bude tu mase oko 2 kg i vece pre pecanja bacim. Po 4-5 kila babuske, bodorke i ostale sitnurije se hvatalo sto je bilo itd pojam. Sad sam lenj tj vise nemam vremena za to, pa ni ne prihranjujem uvece. Medjutim na ovo malo izlazaka feeder tehnikom na tom kanalu mi se mnooogo bolje pokazala zamesana prezla sa bungurom i aj malo arome za kolace, nego kupovna primama, a bacao sam od, najjeftinijih, preko catch, gice, sensas, maros mix (skuplje hrane) i na kraju vde, ne zamerite sto ne pamtim nazive nisam bas u tome. Kome treba malo tog magicnog bungura za oplemenjivanje tih inostranih hrana, moze da mi se javi na pp, jeftiniji sam od Farm komerca.  :help:

Teme sličnog naslova (10)